2012. július 29., vasárnap

Logikai feladatok 5.

Van még néhány gondolkodtató feladat a tarsolyomban, íme a következő adag.



1. A körzeti olimpián Béla, Feri és Gábor is részt vett. Közülük a 8. osztályos súlylökésben versenyzett, a másik futásban, a harmadik magasugrásban. Béla, aki 7. osztályos, szívesebben futott volna. Feri nem látta a súlylökők versenyét, mert azzal egyidőben versenyzett ő is. 
Ki melyik sportágban versenyzett?


2. Annának, Borinak és Julinak a hobbija a bélyeg, képeslap illetve a szalvétagyűjtés. Anna, és aki képeslapot gyűjt, táborból ismerik egymást. Juli nem gyűjti a képeslapot, de legalább 5 évvel idősebb, mint aki szalvétát gyűjt. Ki mit gyűjt?


3. Lukácsék, Majorék, Kovácsék és Simonék egy házban laknak. Mindegyik családban van 1 vagy 2 gyerek. Nevük: Emil, Feri, Gizi, Jancsi, Kati, Miklós. A 11 éves Gizi és a 13 éves Emil testvérek. Jancsi Majorék fiával barátkozik. Lukácséknak és Simonéknak 1-1 gyerek van. Majorék gyermekei ikrek. Majorék 10 éves fiának Feri a neve. Miklós és Feri egyidősek. Lukácsék kislánya 8 éves. 
Mi a teljes nevük?


4. Négy baráti házaspár férfi tagjainak utóneve: Béla, János, Péter és Zoltán. Feleségeik: Erika, Gabi, Rita és Zsuzsa. Béla esküvőjén vendégként voltak jelen Zsuzsa és férje, ezenkívül Erika és János. János esküvőjére hivatalos volt Gabi és Erika. Zoltán esküvői vendégei között Péter és Zsuzsa is ott voltak. 
Kinek ki a felesége?


5. Feri, Géza, Imi és Jancsi a 3.a, 3.b, 4.a, és 4.b osztályba jár. Feri és a két negyedikes beszélgetett, amikor Jancsi közbeszólt és állította, hogy négyük közül hárman egy-egy újságot járatnak: Okét vagy Tudorkát. A három előfizető: Feri, Géza és az, aki a 3.a osztályba jár. Egyikük, aki 4.b-s, mindkét újságot járatja. Melyik osztályba járnak, és ki járat 2 újságot?



És akkor jöjjenek a megoldások: 

1. 

súly
futás
ugrás
Béla
-
-
x
Feri
-
x
-
Gábor
x
-
-


2. 

bélyeg
képeslap
szalvéta
Anna
-
-
x
Bori
-
x
-
Juli
x
-
-


3. 

Emil
Feri
Gizi
Jancsi
Kati
Miklós
Lukács
-
-
-
-
x
-
Major
-
x
-
-
-
x
Kovács
x
-
x
-
-
-
Simon
-
-
-
x
-
-


4. 

Erika
Gabi
Rita
Zsuzsa
Béla
-
X
-
-
János
-
-
x
-
Péter
-
-
-
x
Zoltán
x
-
-
-


5. 

3.a
3.b
4.a
4.b
Feri
-
x
-
-




Géza
 -
-
-
x



x
Imi
-
-
x
-




Jancsi
x
-
-
-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése