2013. október 2., szerda

Alaki érték, helyiérték, valódi érték

Úgy belelendültem az utóbbi időben a keresgélésbe, gyűjtögetésbe, hogy mutatom gyorsan, miket találtam, mert ugye most aktuális. (Nekünk legalábbis ma ez volt a tananyag.)

A Pinterest-en akadtam először ezekre az aranyos kis számokra. A Google segítségével találtam valami hasonlót. Tudom, ezt mindenki alkalmazza, egyszerű, normál számokkal, de szerintem azért mégiscsak élvezetesebb, mert itt "életre kelnek" a számok. Kis kártyákra fogom elkészíteni, mindenki kap majd néhányat, kimondja a számot, majd az aláhúzott számról elmondja, hogy melyik helyiértéken áll, majd azt is, hogy mennyi a valódi értéke. Ezek után a kapott számokat csökkenő vagy növekvő sorrendbe rakhatja, végezhet velük összeadást, kivonást, szóval egy kis időráfordítás, és számos lehetőség. 

Place Value: What's the Value of the Underlined Number ... Great GAME!!
Forrás

Nem tudom, van-e magyar megfelelője a flipbook-nak, most a matekkal kapcsolatban is egy ilyenbe botlottam. Bár lenne annyi idő, hogy mindent, amit látok, és tetszik, el tudnám készíteni! De ez nagyon jó! Miután kinyírtuk a csíkokat a számokkal és a helyiértékekkel, függőlegesen is bevagdaljuk a számoknál, majd az egészet a tetején tűzőgéppel összetűzzük. Lapozgatva a kis elemeket, különböző számokat hozhatunk létre.  



Szintén az előbbi oldalról származik a puzzle játék is, ahol a számokat kell egyeztetni a helyiértékkel.



Végül egy hajtogatós ötlet a fentebbi oldalról, ahol a gyerekek látják, hogy a valódi érték hogy áll össze az alaki- és helyiértékből. 





A következőt táblai szemléltetésnek szerettem volna már mára elkészíteni, de ugye, az idő..... Nem hiszem, hogy bármit is hozzá kellene fűznöm. El tudom képzelni akár a számszomszédoknál is (legalábbis a kisebbiknél), hogy miután beállítottuk egy számra, a nulláig húzom először az egyeseket, így megkapva a kisebbik tízes szomszédot, majd sorban a többit. Később a gyerekek tevékenykedhetnek vele a táblánál. Sőt, ha az eredeti méretben készítjük el, minden gyerek kaphat, amivel aztán gyakorolhat, játszhat.

Forrás


Egy másik módja a gyakorlásnak, amikor a helyiérték és a számjegy kártyák mellett kis kockák szemléltetik az értékeket.

Simply Second Grade  love this for place value
Forrás



Nincs más hátra, mint választani, elkészíteni és kipróbálni. Jó tanulást, jó játékot!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése