2016. június 9., csütörtök

Szakköri munkáink: Szélmalom, ház papírgurigából

A szakköri foglalkozásokon azt a gondolatmenetet követtem, hogy az egyszerűtől haladtunk a bonyolultabb munkadarabok felé. Ugyanakkor kapcsoltam az alkotásokat a kapott építőelemekből elkészíthető dolgokhoz is. Így az első foglalkozásokon szélforgókat, illetve épületeket készítettünk, valamint a kettőt ötvözve készültek a működő szélmalmok.
Nagyon tetszett a gyerekeknek, főleg azoknak, akik nem hozzám járnak. Az enyémek már tudják, hogy nálunk mindig történnek csodás dolgok. Persze ez most enyhe túlzás, de tényleg nagy volt a lelkesedés, és az öröm, amikor a szélmalom "kerekei" elkezdtek pörögni, amikor megfelelően ráfújtak.

Először egy nagyobb, négyzet alakú színes papírból készítettünk egy nagyon egyszerű szélforgót, hogy mindenki elsajátítsa a technikát. Ezt követte a ház, majd a kettő turmixolásából a szélmalom. 





A házhoz és a szélmalomhoz papírgurigára és színes papírra volt szükség. A malomhoz kellett még egy kis darab parafadugó és egy gombostű is. 

Először bevontuk a papírgurigát egy színes papírral, majd egy másik színből kinyírtunk egy kört, amit a közepéig benyírtunk, és addig tekertük egymásra a körlap két végét, míg meg nem kaptuk a megfelelő méretet a tetőhöz. Az osztályom tanulóinak ez könnyen ment (a karácsonyi manóknál megtanulták), így tudtak segíteni a többieknek is.

A forgóhoz mintás papírból kinyírtunk egy 5 x 5 cm-es kis négyzetet, amit gombostűvel és dugóval illesztettünk a gurigához. Ügyelni kellett, hogy ne kerüljön túl fel, mert akkor beleakadt volna a háztetőbe és nem tudott volna forogni.




Tudom, hogy már lassan vége a tanévnek, de még el lehet elkészíteni, vagy raktározni is lehet az ötletet, ha tetszik nektek.

Jó kreatívkodást!




   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése